Paradontoloog Breda

Het lastige van gingivitis is dat je het zelf niet altijd kunt constateren. Een ander woord voor gingivitis is ongezond of ontstoken tandvlees. Het tandvlees is dan roder van kleur, gezwollen en het bloedt sneller. Deze eerste stadium van ontstoken tandvlees is voor een leek lastig te herkennen. Daarom is een regelmatig bezoek aan de paradontoloog zo belangrijk. Bij CTI kunt u terecht als u een Paradontoloog in Breda zoekt.

Wat kan de paradontoloog constateren?

Bij de tandarts of paradontoloog wordt geconstateerd of je last hebt van gingivitis of niet. De diepte van de pockets van je tandvlees wordt gemeten. Bloedingen en de beweeglijkheid van je tanden en kiezen worden gecontroleerd. Op röntgenfoto’s kan vervolgens worden vastgesteld of en hoeveel kaakbot er rondom de wortels van de tanden en kiezen is verdwenen.

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. De wortel van een tand of kies zit met sterke vezels vast in het kaakbot. Het tandvlees zit goed vast aan het kaakbot en de tanden en kiezen.
Tandvlees, kaakbot en vezels vormen samen het steunweefsel van de tanden en kiezen. De smalle spleet tussen tandvlees en tanden en kiezen heet de pocket. Bij gezond tandvlees is de pocket ondiep (hooguit 3mm). Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen, flossen (of schoonmaken met tandenstokers/ragers) of bij het eten.

Ontsteking? Ga naar de paradontoloog!

De bacteriën in tandplaque zorgen ervoor dat het tandvlees gaat ontsteken.  Deze ontsteking kan zich verder uitbreiden in de richting van het kaakbot.  Door de ontsteking kan het kaakbot worden afgebroken en kunnen tanden en kiezen verloren gaan.

Een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Tanden en kiezen kunnen bovendien gevoeliger worden voor temperatuurverschillen en bij bijtkracht. Soms gaan tanden losser staan of ontstaat er een ruimte tussen de tanden die er eerst niet was. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat uw tandvlees gezond blijft.

DPSI-score

Je tandvlees krijgt een score, aan de hand hiervan volgt de behandelbehoefte:

0: Het tandvlees is gezond
1: Het tandvlees is ontstoken door tandplaque, waardoor het bloedt. Er is sprake van gingivitis.
2: Naast ontsteking van het tandvlees is ook tandsteen aangetroffen.
3-: Het ontstoken tandvlees laat een beetje los van de tanden en kiezen. Er is sprake van parodontitis.
3+: Het tandvlees laat los van de tanden/kiezen en is teruggetrokken; de wortel ligt gedeeltelijk bloot.
4: Een verdere verslechtering van de situatie als omschreven bij cijfer 3.

Tandsteen wordt door de preventie-assistente weggehaald. Is er sprake van meer tandsteen, dan zal een uitgebreidere behandeling moeten uitgevoerd worden. Bij een DPSI-score van 3- of hoger is er meer aan de hand dan ontstoken tandvlees. Dan is een vervolgafspraak nodig, waarin meer tijd wordt uitgetrokken voor een inventarisatie van de problemen.

Maak een afspraak bij de paradontoloog in Breda

Wat is uw parodontiumstatus? Maak direct een afspraak met een paradontoloog in Breda: administratie@ctibreda.nl of 076-520 80 49.

Bekijk ook: